Sign in / Join

Winnaars IDFA DOCLAB 2017: Digital Storytelling & Immersive Non Fiction

 

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling     

De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 5.000) ging naar Cosmic Top Secret(Denemarken) van Trine Laier.

Geheimen bestaan in iedere ouder-kindrelatie, maar wat als er ook nog eens een heel geheimzinnig beroep in het spel is? In deze game ga je met dochter  ‘T’ in de hoofdrol op zoek naar de geschiedenis van haar vader. Interviews die T met hem voert, geven de onbeholpenheid in hun contact treffend weer. Je moet dan ook al je vernuft inzetten om stukje bij beetje zijn verhaal bij elkaar te puzzelen. Een uitdaging die je gemakkelijk uren aan je telefoon of tablet gekluisterd kan houden: je hebt allerlei raadsels en puzzels om op te lossen, een dossier om bij te houden, een kompas en een kaart waarmee je je route moet zien te vinden en je krijgt ook schiettraining. In de zes levels van deze game krijg je steeds meer inzicht in het verleden van deze mysterieuze vader – waarbij het scherpen van je eigen speurdersinstinct meer is dan alleen een middel voor het vergaren van informatie.

De jury van de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling bestond uit Hugues Sweeney (Canada), Annelies Termeer (Nederland) en Dan Tucker (Verenigd Koninkrijk).

IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award     

  

Lauren McCarthy ontving de IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award (€ 5.000) Lauren(Verenigde Staten).

Onze huizen staan vol slimme apparaten met automatisch gecontroleerde surveillancecamera’s en sensoren. Ze bieden ons gemak ten koste van privacy en de controle die we zelf hebben over onze huizen en levens. Ze dringen onze persoonlijke ruimte binnen en nemen een specifieke rol aan op de plek waar een groot deel van onze identiteit wordt gevormd: thuis. Moeten we zo’n gewichtige functie wel overlaten aan de technologie en de paar ontwikkelaars die erachter zitten? Lauren McCarthy doet een poging om een klein beetje controle op de apparaten terug te winnen door zich het publiek aan te bieden als een menselijke Alexa, het smart-home-systeem van Amazon. Deelnemers worden drie dagen aaneen 24 uur per dag door haar gesurveilleerd. Lauren bestuurt daarbij allerlei zaken in huis, van de geïnstalleerde camera’s tot deursloten en waterkranen. Zo ontstaat een ambigue relatie tussen mens, machine en mens. Tijdens IDFA presenteert McCarthy het project in de vorm van en installatie en een live performance, waarbij ze het publiek uitnodigt toe te kijken hoe ze mensen bijstaat in hun ochtendritueel in Los Angeles.

De jury van de IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction bestond uit Toby Coffey (Verenigd Koninkrijk), Shirin Anlen (Israël) en Klasien van de Zandschulp (Nederland).